Toeristenbelasting Gemeente Dongeradeel

Wat is nut en noodzaak van toeristenbelasting voor de lokale economie? Hoe doen ze dit in Dongeradeel en NO Fryslân? Wat is er gaande op dit gebied, elders in Nederland en Europa? De heffing van toeristenbelasting is een terugkerend onderwerp van discussie tussen ondernemers en gemeenten. Elke regio in Nederland zoekt hierin zijn eigen weg.

4 maart 2015 heeft het minisymposium ‘Nieuwe koers voor toeristenbelasting’ plaatsgevonden in het gemeentehuis in Dokkum. De bijeenkomst was een initiatief van recreatie-ondernemers uit Dongeradeel.

Het minisymposium presenteerde een alternatieve visie op toeristenbelasting (zie verslag).  Na afloop is door ondernemers een ‘’Kantelgroep Toerisme NO Fryslân’’ opgericht die een oproep doet aan alle raadsleden en gemeentebesturen in NO Fryslân: ‘Bevries’ voor de eerstkomende twee jaar de heffing van toeristenbelasting om het verschil tussen gemeenten in de regio niet verder op te laten lopen. Ondernemers en  bestuurders moeten in deze periode gezamenlijk gaan werken aan een alternatief, zoals op 4 maart gepresenteerd, dat o.a. meer rekening houdt met verschil in economisch belang van bedrijven bij toerisme.  Een tweede actiepunt is de organisatie van een vervolgbijeenkomst (eind april) voor regionale ondernemers, ook uit de niet-recreatie sector.

Hieronder een kort verslag van de dag en de presentaties van gastsprekers prof. Jouke van Dijk en Hans Schiphorst.

Twee artikelen van de Leeuwarder Courant (5 maart) en Friesch Dagblad (7 maart):

Informatie van de Gemeente Dongeradeel over de stand van zaken van de huidige toeristenbelasting, ook in andere regio gemeenten:

Voor meer informatie kunt u mailen naar Lammert de Hoop via ldehoop@cronique.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s