,,Het voelt als een schoolreisje. Informeel en ontspannen je eigen regio beter leren kennen.”

Verslag geschreven door: Elizabeth Pilat

“Heb mijn wagen volgeladen, vol met enthousiaste toeristische ondernemers!”

Maandagochtend 19 januari de bustour gaat van start!  We vertrekken bij de Leyen richting de Museumboerdeij Ot & Sien in Surhuisterveen. Na de koffie stappen we samen met eigenaresse Johanna Pitstra 100 jaar terug in de tijd. Johanna vertelt zeer boeiend over het museum en in het bijzonder over de schoolplaten van Jetses. Vervolgens bewondert iedereen de verschillende kamers.

Na een rit in de bus door de Surhuizumer Mieden (onderdeel van de Noardlike Fryske Wâlden), komen we aan bij de botanische tuin De Kruidhof. Hier vertelt Karin Hoogterp over de geschiedenis en ze leidt ons rond door de 17 thematuinen (3,5 hectare). Vervolgens genieten we van een heerlijke lunch in het tuincafé.

Om 13.00 uur stappen de 25 deelnemers en regiokenner Jan de Boer in de bus. Jan geeft ons op een zeer inspirerende wijze historische kennis over de regio mee. We weten nu onder andere dat de Noormannen bij Kollum de zee in zijn gedreven, dat Dokkum failliet is gegaan aan de Trekvaart en dat Jan andere herinneringen aan ‘de laatste stuiver‘ heeft dan tol betalen. Jan nam hier vroeger namelijk zijn vriendinnetjes mee naar toe 🙂

Eenmaal in Dokkum aangekomen, is het tijd voor een stadswandeling. Erg interessant! Dokkum heeft zoveel historie en verhalen dat eigenlijk iedereen deze wandeling  met een gids zou moeten volgen. Het is te boeken bij Museum Dokkum. Na de wandeling snakken we -mede door de kou- naar koffie! Dit zit niet in het programma, maar gelukkig is de Posthoorn flexibel en warmen we daar op.

Om 16.00 uur zit iedereen weer in de bus. Huub van den Meeren neemt ons mee terug in de tijd. Hij vertelt over de molens en de ramp van Moddergat. Voordat we bij Huub zijn B&B Lythuis Zilver gaan borrelen, gaan we eerst nog even de dijk op. Het uitzicht is adembenemend!

Jantiene Boersma van de Frysling schenkt wijnen van de Noordelijkste Wijngaard van Nederland. Haar bedrijf zit in Twijzel en ze vertelt daadkrachtig dat -met de juiste kennis- Nederlandse wijnen net zo goed (of soms zelfs beter) smaken dan Franse en Duitse.

U begrijpt het: de terugreis richting Rottevalle werd door enkele deelnemers gebruikt voor een heus powernapje! Age Veldboom en Anje Wester wisten halverwege de rit iedereen weer goed bij de les te krijgen. Ze vertelden beeldend en enthousiast over de ontwikkeling van Earnewâld.

Om 19.00 uur arriveren we bij de Leyen. Het eten -bereid op de winterbarbecue- staat al klaar. Naderhand krijgen belangstellenden nog een rondleiding van Pier Hager. Hij vertelt over de nieuwbouw, hun duurzame manier van werken en de ambities.

Het was een prachtige dag, voor herhaling vatbaar! ,,Het voelde als een schoolreisje, informeel en ontspannen leren we onze eigen regio beter kennen,” aldus één van de deelnemers. In totaal deden 30 ondernemers mee. De één kwam wat later, de ander vertrok wat eerder. Tips om het nog leuker en interessanter te maken zijn natuurlijk van harte welkom via info@rmtnof.nl.

———————————————————————————————————————————————

Aankondiging

Maandag 19 januari 2015 organiseert Stichting RMT een bustour door de regio voor toeristische ondernemers, door toeristische  ondernemers in Noordoost Friesland.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

09.00 uur – Paviljoen De Leyen in Rottevalle
Hier kan de auto worden geparkeerd en stappen we in de bus.

09.30 uur – Museum Ot en Sien in Surhuisterveen
Deze authentieke museumboerderij zal u qua omvang, collectie en authenticiteit verbazen. Na de koffie leiden eigenaren Sjirk en Johanna Pitstra u rond in het museum.

11.30 uur – Lunch Kruidhof  in Buitenpost
De Kruidhof bestaat uit 17 thematuinen en heeft de grootste collectie geneeskruiden van West-Europa! Ondanks dat de tuin in de winter gesloten is, worden we wel getrakteerd op een lunch ‘uit eigen tuin’.

14.00 uur – Activiteit Dokkum
De middag wordt besteed in de enige stad van Noordoost Friesland. Deze prachtige elfstedenstad verdient een stadswandeling. Zo leert u in korte tijd meer over de historie van Dokkum.

16.30 uur – Borrelen bij de  B&B Lytshuis Zilver in Paesens-Moddergat
Tijd voor een drankje! De meest noordelijke wijngaard van Nederland nodigt ons uit om wijn van eigen bodem te proeven. Dat doen we niet op hun eigen locatie in Twijzel maar bij de B&B Lytshuis zilver. Deze prachtige accommodatie in Paesens-Moddergat was onlangs genomineerd voor de Nederlandse Bed & Breakfast prijs 2014.

19.00 uur – Diner Paviljoen De Leyen in Rottevalle
We eindigen waar we ’s ochtends gestart zijn: in Rottevalle. Pier en Mascha bieden ons een heerlijk buffet aan. We kunnen nog even napraten, contactgegevens uitwisselen en daarna voldaan terug naar huis!

Het is een lange en intensieve dag waarbij we niet alleen elkaar beter leren kennen, maar ook de regio. Het idee is dat we tijdens de busrit -naast netwerkmogelijkheden- ook interessante informatie over het gebied krijgen. Deze informatie kunt u later delen met uw eigen gasten.

RouteVoorlopige route

Kosten voor de bustour zijn €45,-. Hierin zijn alle kosten voor hapjes, drankjes en maaltijden opgenomen. De bustour gaat door wanneer minimaal 40 deelnemers zich hebben aangemeld.

We doen ons uiterste best om de bustour goed voor te bereiden. Mocht u onverhoopt niet kunnen komen, laat dat dan zo spoedig mogelijk weten. Meldt u zich in de 24 uur voorafgaand aan de activiteit pas af, dan zijn wij genoodzaakt om de kosten in rekening te brengen.

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s