Muziektheater ‘Titus’

1. Algemene informatie over het project

‘Titus’ is een muziektheaterproductie van Stichting 754 (eerder organisator van Bonifatius de Musical) voor 1-8 juni 2018 in de Bonifatiuskapel te Dokkum. Een eigentijdse voorstelling in de geest van middeleeuwse passiespelen, bestemd voor breed publiek. Over het leven van de Friese pater Karmeliet Titus Bransma uit Bolsward, tevens geestelijk vader van de Bonifatiuskapel in Dokkum als nieuw pelgrimsoord voor Bonifatius. Titus Brandsma ontpopte zich in de jaren ’30 vorige eeuw als mystieke geest, kritisch en maatschappelijk actief als katholiek priester, journalist, Nijmeegs hoogleraar en emancipator van Friese taal en cultuur. Zijn principieel verzet tegen de opkomend nationaal-socialistische sentimenten in zijn tijd leidde tot zijn dood in het Duitse oorlogskamp Dachau. Regisseur is Ursul de Geer. Schrijver is de bekende Friese toneelauteur Bouke Oldenhof. Producent is Sjoek Nutma. Landelijke en regionale professionals + amateurs uit de regio werken in deze productie nauw samen (koor, dansers, acteurs).

2. Wanneer vindt het project plaats?
  • De theatervoorstelling is in de week van 1-8 juni 2018.
  • Vanaf het najaar 2017 biedt St. 754 een literair-muzikaal voorprogramma ‘’Titus Tegendenken’ aan: laagdrempelig uit te voeren op kleinschalige locaties in Fryslân en elders in het land. Bedoeld als kennismaking met de figuur Titus en als promotie / voorverkoop van tickets voor juni 2018

3. Wat is de status van het project?

Fondsenwerving voor de theaterproductie in 2018 loopt. Schrijver, script en regisseur zijn in beeld.  NDC Mediagroep/ Van Plan is mediapartner van ‘Titus’. Het voorprogramma Titus Tegendenken (ca. 1 uur) is ontwikkeld en 10 juni voor het eerst vertoond (Dokkum, Bonifatiusdagen), Vanaf dit najaar tot mei 2018 beschikbaar voor geïnteresseerde locaties elders in het land (kerken, theaters, overige zalen). Een filmtrailer van Titus en Titus Tegendenken is binnenkort beschikbaar.

4. Waar kunnen deelnemers van het Inspiratiefestival het project mee helpen?

Bezoekers werven voor 2018 door naamsbekendheid te geven bij gasten buiten Fryslân en reserveringen plaatsen voor ‘Titus Tegendenken’ in eigen regio.

5. Waarom bij deze projecttafel aanschuiven?

‘Titus’ is verrassend actueel: voor jongeren en ouderen die tegen de stroom vasthouden aan eigen waarden en tegelijk open staan voor de ander. Elke vorm van ‘iepen mienskip’ – veel beleden door LF 2018 – kan niet zonder die levenshouding, in Fryslân en elders in de wereld.

6. Website

www.titus2018.nl

Advertenties