Dokkum Tulpenstad

1. Algemene informatie over het project

Sinds 2013 schittert Dokkum in het voorjaar door een bloemenpracht op de bolwerken rondom de binnenstad. Mede in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad (LF2018) wil het bestuur van Stichting Dokkum Tulpenstad in het komende voorjaar de stad weer voorzien van bloemen. Daarbij is gekozen voor een meer duurzame aanpak in vergelijking met het verleden.

De investering voor 2250m² aan bloemen en 43 bloemschalen die nu wordt gedaan zal in de jaren na 2018 blijven bloeien zonder dat daarvoor groot onderhoud nodig is aan de bolwerken. Botanische tulpen, narcissen, krokussen en diverse andere gewassen worden gebruikt, deze kunnen wel tien jaar terugkomen. Afhankelijk van de locatie is door een professioneel bloembollenbedrijf in overleg met de gemeente gekeken welke bolbloemen het beste tot hun recht komen.

Dokkum Tulpenstad is een groot project met een bovenregionale uitstraling die een belangrijke bijdrage levert aan de ambitie van Dongeradeel in relatie tot LF2018. De bloemenpracht op de bolwerken en in de binnenstad van Dokkum zorgt vanaf het vroege voorjaar 100 dagen lang voor (internationale) toeristische trek en stimuleert daardoor het ondernemerschap.

Het verfraaien van Dokkum met een langdurig bloeiend mengsel speelt tegelijkertijd in op de drastisch teruglopende bijenpopulatie. Het terugdringen van de bijensterfte door het planten van een speciale mix van wilde bloemen waarvan de nectar dient als voedselbron voor insecten en die tevens zorgt voor versterking van de biodiversiteit speelt hier op in.

2. Wanneer vindt het project plaats?

Van februari 2018 t/m mei 2018 en de volgende tien jaar elk voorjaar met minimale bij-planting van nieuwe bloemen.

3. Wat is de status van het project?

Het concept-projectplan ligt klaar maar afhankelijk van de financiering wordt de omvang van het project bepaald. Voor het beste resultaat moeten de bloembollen in oktober de grond in zodat de bolwerken van Dokkum in het voorjaar van 2018 kunnen schitteren.

4. Waar kunnen deelnemers van het Inspiratiefestival het project mee helpen?
 •  Wij zijn op zoek naar creatieve financieringsmogelijkheden buiten het Iepenmienskipsfûns en de gemeente DDFK
 • Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen bij de opening van het bloemenseizoen met bijvoorbeeld een tocht langs de bloemen of een stand met streekproducten.
 • Wij zijn op zoek naar samenwerkingsmogelijkheden met initiatieven die gebruik willen maken van de bloemenpracht in Dokkum.
  5. Waarom bij deze projecttafel aanschuiven?

  Dokkum Tulpenstad biedt kansen voor de gehele regio. Het stimuleert zowel toerisme als mogelijkheden voor samenwerking en netwerkvorming.

  6. Website

  http://www.dokkumtulpenstad.nl

 

Advertenties