Vanuit de achterban (o.a. het waddengebied) kwam de vraag om wat meer te doen met het thema wandelen in arrangementsvorm. Stichting RMT geeft hier in samenwerking met Toeristisch Platform Noordwest graag gehoor aan door langs de hele Friese Waddenkust (Harlingen – Lauwersoog) vóór en dóór ondernemers een aantal arrangementen op te zetten, met wandelroute, slaapadres en (streekeigen) eten. Ook voor het wouden- en merengebied is RMT, in samenwerking met Stichting Netwerk De Friese Wouden (Zuidoost), op dit moment druk bezig om arrangementen vorm te geven waar het fietsen centraal staat.

Ligt u aan de voet van een route en wilt u aanhaken bij een arrangement? Lees dan verder!

Waddenwandelen
Op dit moment zijn er in het waddengebied drie routes van ca. 20 km. ontwikkeld. Elke route heeft zijn eigen thema/verhaal:

 1. “Harlinger aardewerk, archeologie en Slachtedyk”: Harlingen – Wijnaldum – Achlum
  2. “Santiago aan het Wad: pelgrimeren met Jacobus”: Ouwesyl – Zwarte Haan- Sint Jacobiparochie
  3. “Terpenland: bijzondere kerken, molens en staten”: Ferwert – Hegebeintum – Jannum – Burdaard (incl. gratis route boekje in Dokkum)

Twee andere routes aan de kust zijn nog in ontwikkeling.

Fietsen in het wouden- en merengebied
In het wouden-en merengebied zijn ook drie routes met een eigen thema/verhaal van ca. 40 km. ontwikkeld:

 1. “Rondje langs Bergumermeer en de Leyen”
  2. “Moeras en beekdal, schans en hooggeboomte, de Lindevallei route: Wolvega- Noordwolde”
  3. “Bos en Veen, Fochteloërveen; Oosterwolde – Appelscha – Bakkeveen”

Ook hier zijn meerdere routes nog in ontwikkeling.

Het idee
Alle omliggende accommodaties en eetgelegenheden aan deze zes routes zijn benaderd met de vraag of ze (in samenwerking met andere collega-ondernemers in het gebied) het arrangement vorm willen geven. Uiteindelijk zijn hier dus zes arrangementen uitgekomen. Doordat er een groot prijsverschil zit tussen B&B’s worden er twee varianten per arrangement gehanteerd: regulier en budget.

Waddenwandelen:
Regulier: € 250,- voor 2 personen

 • € 190,- : Twee overnachtingen voor twee personen
 • € 60,- : Diner voor twee personen

Budget: € 190,- voor 2 personen

 • € 130,- : Twee overnachtingen voor twee personen
 • € 60,- : Diner voor twee personen

Fietsarrangement:
Regulier: € 200,- voor 2 personen

 • € 140,- : Twee overnachtingen voor twee personen
 • € 60,- : Diner voor twee personen

Budget: € 150,- voor 2 personen

 • € 100,- : Twee overnachtingen voor twee personen
 • € 50,- : Diner voor twee personen

** Fietsverhuur kan de toerist zelf bijboeken via verhuur tip’s die worden gegeven

Bij elk arrangement wordt de wandel/fiets-route erbij gegeven en worden er tip’s gegeven wat toeristen in het gebied kunnen doen. Voor het terpenland-(wandel)arrangement heeft het Museum Dokkum een gratis route-boekje ter beschikking gesteld om de toerist ook naar deze Elfstedenstad te leiden.

Alle arrangementen komen op Friesland.nl te staan. Hier worden alle ondernemers die meedoen met een link vermeld. Als de toerist een arrangement wilt boeken wordt hij doorgestuurd naar de website van de desbetreffende accommodatie die hij heeft gekozen. Hierop staat ook het arrangement vermeld en alle namen van eetgelegenheden die meedoen. De accommodatie heeft dan de verantwoordelijkheid (gastheerschap) om de reservering bij de gekozen eetgelegenheid te maken en het geld daar naartoe over te maken.

Iedereen kan meedoen, mits de overnachtingprijzen eerlijk in de buurt komen van de arrangementsprijs en op max. 10 km van de route afliggen. Daarbij moet u ’s winters geopend zijn.
Voor accommodaties: door deelname bent u bereid om het aantal arrangementsboekingen maandelijks terug te koppelen aan Stichting RegioMarketing en Toerisme zodat wij het rendement kunnen monitoren.

Bijdrage en toekomst
In de toekomst willen we vanuit de regio-organisaties een kaart maken van elk arrangement. Op de voorkant wordt de route uitgestippeld en het arrangement vermeld en op de achterkant worden alle ondernemers die er aan meedoen uitgelicht. Dit promotie-materiaal willen we gaan gebruiken op beurzen en kunnen de ondernemers ook zelf actief uitdelen.

Per ondernemer vragen we hier € 100,- als bijdrage voor.

50+ beurs
Samen met Merk Fryslan en de andere regio’s staan we 15-19 september op de 50+ beurs in Utrecht, en daar willen we deze arrangement (routes) graag meenemen. Voorgaande jaren kwamen hier ruim 100.000 bezoekers op af. Vanuit Merk Fryslan wordt er een krant gemaakt waar alle arrangementen (waaronder deze zes) vanuit Friesland in komen te staan. Deze wordt aangeboden aan alle bezoekers. Daarnaast staat er vanuit elke regio een vertegenwoordiger om de arrangementen te promoten. Deze beurs en krant dienen als pilot (extraatje) voor het vermarkten van de arrangementen.

Meedoen?
Ligt u dichtbij één van de routes hierboven en wilt u graag aanhaken? Mail dan de spinnen op info@rmtnof.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s